6/10/2015

Puding Roti Savuri



p/s : ehemmm buat benda alah ni dah kemain lama tahunlepaskothrmm so resepi and steps agak ingat-ingat lupa so saya tidak brtanggungjawab kalau len macam yang jadi



What do you do when life give you lemon? Make a lemonade!

K apa kena mengena lemon dengan puding roti?? Takde kaitan pung. Takde langsung penggunaan lemon dalam my puding roti.


First of all, saya dah try google what is savoury dalam bahasa malaysia dah tiada hasil dalam pencarian itu. eh damn awkward bahasa kau nyah ah asalkan yang baca ni paham apa yang cuba disampaikan okay la kan.


Title asal : Resepi Puding Roti Savuri Campak-campak Asal Sedap


Sebenarnya tak tau pun wujudnya benda alah puding roti savuri. Just because ada leftover roti breadstory yang dalam dia ada ham tu tapi dah hampir tarikh luput. Sayang la kan kalau nak buang gitu je. Biasanya kalau ada je leftover roti putih tu memang aku dah tau dah nak buat puding roti. Tapi ni roti savuri ada ham tu mana boleh nak buat puding roti manis. Tak masuk la rasa dia. So main try je google sekali perghhh alhamdulillah ada rupanya resepi. Check fridge ada semua bahan yang kena ada. Okay cantik tak membazir.



Bahan-bahan

- Roti

- Sosej / Crab Stick / segala frozen food yang dirasa sesuai

- Cheese

- Bawang Besar / Bawang Putih

- Telur

- Susu Segar

- Perasa : Garam, Mixed Herb, Blackpaper, dll


Amount segala bahan tertakluk pada tekak masing-masing. Ada orang tak suka bawang putih, letak jelah seulas bagi rasa sikit je. Ada penggemar bawang tu taruk la tiga empat biji sepuas hati. At the end of the day kita yang nak makan kan. Kalau buat untuk orang tu dah masuk cerita lain tu.


First, panaskan kuali and prepare untuk menumis. Campak segala bawang and tumis sampai naik bau. Then masukkan sosej and segala frozen food yang dirasa sesuai tu plus mixed herb and segala perisa sesuai tekak plus sedikit cheese kalau suka, kacau rata sampai masak and tutup api.

Dalam another bekas pulak pukul telur and susu sampai kembang. Iols guna hand whisk tapi kalau nak guna garpu ke sudu ke chopstcik pun boleh ikut keselesaan.

Next, roti tu potong dadu ke carik-carik ke ikut mana kau suka lah. Then letak half  dalam loyang or any bekas boleh letak dalam oven. Make sure sapu sikit olive oil ke butter ke kat dasar loyang/bekas tu biar puding tak melekit kat bekas.

Lepas tu letak half of the bahan tumis tadi then curah half adunan susu + telur. Repeat step sama for another half of the set (roti >> bahan tumis >> susu+telur). Tekan-tekan sikit roti bagi fully soak. Last sekali tabur rempah (if u feel macam tak cukup rasa) and cheseeeeeeeee sebanyaknya. favpart

Okay now puding kita dah ready untuk dibakar. Bakar dalam over 200°C selama 20 minutes. (might be more or less for you rerajin la jeguk puding awak ye.)



Good Luck ^^


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 l a d y ' s , Blogger