Press

No matter where you are and what you look like. Create your own style. Let it be unique for yourself and yet identifiable for others.
The creation begins deep by yourself. Be inspired in my world and give your life an extra boost. So show yourself more and just be you ♥

Kansai Trip 2017 Itinerary and Budget

by - Thursday, March 15, 2018


Assalamualaikum, hi!



Lama sangat dah perap akhirnya jumpa juga kerajinan untuk share kat sini. Yang ini macam summary budget and itinerary je lah ya. Kalau nak details ntah nak kena tunggu tahun bila pula baru rajin.

Date :  17 September - 25 September 2017
Location : Osaka + Nara + Kobe + Kyoto, Japan
Accommodation : Yuri's AirBnB
Transportation / Passes : ICOCA Card, JR West Rail Pass (4DAYS), Kyoto City Bus All Day Pass, 1/2DAYS Osaka Amazing Pass (OAP)


ITINERARY


Day 1


  • Collect pocket wifi Wiyo di KL1A2
  • Touch down at Kansai International Airport around 3.30pm
  • Buy all the passes needed at the airport
  • Guna ICOCA naik train ke Airbnb
  • Self check in and settle down, malam tu ada ribut sikit so keluar kejap je pergi mart around the neighbourhood cari bekalan makanan untuk seminggu.


Day 2


  • Activate JR Pass
  • Bergerak ke Hikone
  • Rent bike at Hikone Station for free sebab ada JR Pass.
  • Hikone Castle
  • Bergerak ke Nara
  • Naik bas from JR Nara Station to Nara Park sebab dah lambat takut tak sempat masuk temple and garden but still couldn't make it. So strolling around the park jelah.


Day 3


  • Bergerak ke Kyoto
  • Togetsukyo Bridge
  • Bamboo Groves
  • Sagano Scenic Railway
  • Fushimi Inari Shrine
  • Bergerak ke Kobe
  • Masjid Kobe
  • Kobe Port/Kobe Tower 
  • Kobe Harbourland


Day 4


  • Bergerak ke Kyoto
  • Sampai Kyoto Station terus pergi beli one day bus pass. Naik bas strolling around kyoto
  • Kinkakuji Temple (Golden Pavilion)
  • Ginkakuji Temple
  • Nishiki Market
  • Kiyomizu Temple
  • Starbucks Coffee Kyoto
  • Gion Street


Day 5


  • Bergerak ke Himeji
  • Himeji Castle 
  • Kokoen Garden
  • Bergerak ke Osaka City
  • Dotonburi
  • End of JR Pass usage


Day 6


  • Use ICOCA
  • Universal Studio Japan
  • We spend the whole day there tapi masih tak dapat naik every single ride.
  • Rupanya USJ ada halloween special pada end of Sept to Oct so zombie keluar waktu malam, we get distracted and terus mengejar dan dikejar zombie je sampai tempat tu tutup.
  • Japanese cosplay is no joke serious macam real and the best part is not only the special staff acting like a zombie and attacked us, the visitor also join dress up and in character. 


Day 7



Hari free and easy sebab I spent the whole day fangirling at SHINee concert. Tapi travelmate yang lain teruskan perjalanan mereka ikut itinerary simple yang saya dah susun awal-awal, share jelah kat sini walaupun I'm not exactly sure exact places they covered

  • Activate OAP
  • Kuromon Ichiba Market
  • Hozenji Temple & Hozenji Yokocho
  • Dotonbori - The famous glico man 
  • Namba Grand Kagetsu 
  • Doguyasuji Shopping Street
  • Nipponbashi DENDEN Town
  • Namba Parks Shopping Complex
  • Tsūtenkaku Tower
  • Tennoji Park


Day 8


  • Osaka Castle dan Park
  • Osaka Museum Of Housing and Living
  • Tempozan ferris wheel
  • Santa Maria Cruise
  • Umeda Sky Building
  • HEP5 Ferris Wheel
  • Shopping
  • End of OAP usage


Day 9


  • Use ICOCA
  • Check out and bergerak ke airport
  • Drop pocket wifi di KL1A2
  • Back to real life!


BUDGET

Currency semasa pergi tu sekitar 1000¥  = RM38.50  

Accommodation
Per person : RM498

Transportation
Return Flight Ticket : RM707
Luggage : RM91.5
In flight meal : RM20
Top up ICOCA : 2000¥
JR Pass : 6300¥
OAP : 3300¥
Kyoto Bus : 500¥

Entrance Fees
USJ : RM259
Himeji Castle & Kokoen Garden : 1040¥
Sagano Scenic Railway : 620¥
Kinkakuji Temple : 400¥
Rent kimono : 500¥

Miscellaneous
Pocket Wifi : RM27
Insurance : RM39


Total Cost : RM1641.5 + 14660¥ = RM2206(approx)

Since we are on a very tight budget, we cook everyday. Bahan mostly dari Malaysia ehem Brahim emmm so we save alot. We just bought street food here and there to try. Seorang spend around RM200 je kot on food.


TIPS

  1. Dari train station ke satu-satu tempat mostly kena menapak around 5 ke 20 minit. Prepare a good walking shoes. Gunalah khidmat Google Map untuk cari jalan.
  2. Google Translate untuk translate any benda yang tak paham. We don't interact much dengan local people there sebab tak sesat teruk tapi guna for check ingredient makanan.
  3. Hyperdia app ada info lengkap untuk all the train schedule/infomation.
  4. Kalau nak guna JR Pass beli siap-siap kat negara masing-masing. Kalau dah sampai Japan baru beli harga dah jadi lain. Beza dalam 2000¥ kalau tak silap.
  5. Sagano Scenic Railway kat Kyoto tu kalau rasa nak naik pergi lah waktu winter salji putih / spring cherry blossom / autumn leaves falling. Kalau time lain, gunung ganang dia hijau je tak impressive untuk rakyat Malaysia yang dah selalu jumpa hutan hujan tropika. 
  6. Kalau bawak bekal senang je nak makan kat mana-mana taman selalu ada je meja kerusi boleh relax. Tak perlu buat aksi viral duduk makan di jalan tar. Yang penting keep enviroment clean. 
  7. Kalau nak beli USJ ticket kat agen guna 11street ke lazada ke pastikan pilih trusted seller lepas tu korek la promo code yang offer discount paling banyak. Guna cara ni boleh la jimat around RM10-30 per ticket.


Kalau nak details itinerary ke tips lain ke job baru ke any questions, takde hal email je.


Semoga kerajinan untuk update details experience tu kat sini sampai satu hari nanti.


Till then.





You May Also Like

2 respond

  1. Wishlist nak travel ke jepun. Cantik sgt negara dia kan.

    ReplyDelete
  2. yesss, cant get enough of it! ni pun memang rasa nak explore another part of jepun pulak.

    ReplyDelete