Singapore Budget Trip - Tune Hotel Danga Bay





Okay jom sambung cerita pasal singapore trip. Actually nak cerita all in one long entry tapi sebab malas terpaksa jugaklah divide it to several parts.



We stayed at Tune Hotel Danga Bay sepanjang kitorang kat situ. Why tune hotel?? Mestilah the main reason is the budget! Nak duduk kat Singapore tak mampu. Tak kena ngan bajet kitorang. Lepas penat menggoogle pasal budget hotel kat JB tuh yang ni lah hotel yang paling senang, murah, selesa bagi kitorang.


Nah alamat :

Tune Hotel - Danga Bay Johor 
Lot PTB 22819, Jalan Skudai, 
Mukim Bandar Johor Bahru, 
80200 Johor Bahru, Johor. 
Tel: 07 - 2329010


Masalah tune hotel ni satu je, tempat terpencil. Kena ada kereta sendiri baru boleh bergerak kemana-mana. Kalau nak mengharapkan public transport memang teksi jelah yang ada. For budget traveler macam kitorang ni kalau boleh nak sangat elak naik teksi.

From City Square we took taxi to tune hotel for RM12 (RM4/person) . Mungkin boleh dapat RM10 kalau tak jammed. Petang tu hujan memang lebat gila.


Sampai je situ tinggal nak amik kunci je sebab dah booking online awal-awal. Tune Hotel ni system dia cam Air Asia flight jugak lah (dah under satu syarikat) kan harga naik turun mengikut tax. Kena lah rajin check website dia untuk dapat harga paling murah.


Since kitorang bertiga, we took the Quad Room, RM 300++ untuk dua malam. Dia bagi dua bilik with connecting door. 1 double bed and 2 single beds, inclusive A/C.



























Bilik dia kecik je, semuanya pas-pas badan. Just ada benda basic je. Kalau nak lebih ada je, bayar lebih la. Malam kedua tu lepas makan semua kitorang dah bosan tak tau nak buat apa, pergi tambah TV - RM10+ for 24hours. Tapi katil dia best, lembut je. Bila dah penat berjalan, benda paling penting mestilah tilam untuk berehat kan?? Tune hotel punya tilam memang superb.

Kalau baju or tudung berkedut ke toksah risau sebab dia jugak ada provide iron room kat tingkat satu. Saya gosok tudung kat situ je. Dalam bilik ada jugak sediakan iron board tapi iron takde. Surau pun ada kat tingkat satu in case awak rasa tak selesa nak solat kat dalam bilik yang ada limited space.


And satu lagi kegemaran saya is cermin besar dia. Alaaaaa saya dah la pantang ada cermin mesti mata kat situ je. Kalau berdiri je tak sah la kalo tak pandang cermin. hahahaha. Terus rasa nak letak cermin gedabak satu kat bilik. Ohh mirror selca pun benda yang wajib buat bila jumpa cermin kan??!! :D
















Kalau nak makan kat depan tune hotel tu ada lah restoran Sekinchan Ikan Bakar.. then ada lah kopitiam and few other restaurants. Tapi semua tu dalam pukul 11 malam dah tutup dah. No late night snack for you guys except anda anda ada kereta sendiri and pepandai keluar merayau sendiri.


Lepas check-in, masuk je bilik dah jumpa katil memang tak ingat apa la kan. Tetidur sampai almost 11pm. Bangun-bangun terus mandi siap-siap nak turun makan. Turun bawah tengok kedai makan semua dah tutup. huargghhh sedih macam mana ni dah lapar. Nasib baik ada 7eleven kat situ. Beli jelah roti and tuna buat alas perut. Janji ada benda kita makan. hehehehe. We spent around RM25 for makan malam.



Perghhh lama gila simpan entry ni dalam draf. Hari nilah baru terasa nak publish. Hahahaha. Okay tunggu la sambungan cerita ni in a month. . . atau mungkin lebih..




Post a Comment

Designed by FlexyCreatives