Macam dah lama tak share resepi kat sini kan.

Tiap kali saya kata nak bake something Mama mesti request brownies. Kadang-kadang nak jugak buat cheesecake ke cake lain ke mesti dia complain and insist to make her brownies.

Nasib baik lah selain kek batik, brownies senang je nak buat. Tak perlu effort yang banyak, guna satu mangkuk dan hand mixer. Ingredient list dia pun simple and you most likely already have in kitchen.

Resepi ni based on Gemma Stanford recipe tapi ubah sikit ikut kesesuaian tekak.

Bahan-bahan
1 cup butter, soften
2 tablespoons vegetable oil
1 cup + 2 tablespoons brown sugar
1 cup + 2 tablespoons white sugar
4 large eggs, room temperature
4 teaspoons vanilla extract
1 cup all purpose flour
1 cup cocoa powder
1/2 cup milo powder
1 teaspoon salt
1 1/2 cup roughly chopped chocolate/large chocolate chips

Cara-cara

Kalau malas dan nak cepat boleh campak je semua benda dalam bekas sekali dan gaul sebati.

Kalau rajin sikit boleh la
  1. Gaulkan butter, oil and both sugar.
  2. Kemudian tambah telur, vanilla extract, garam. Pukul sebati sampai adunan kembang sikit.
  3. Sift flour, cocoa and milo powder. Gently fold sampai semua wet and dry ingredient sebati. Fold in sekali half of chocolate chips.
  4. Letak aduan dalam loyang dan tabur another half of chocolate chips kat atas.
  5. Sedia untuk dibakar dalam 30 minit dengan suhu 170°C.


Then siap! See senang gila kan tu pasal la saya rajin buat kalau tetiba bosan ke teringin ke. Cubalah makan panas-panas dengan vanilla ice cream. Nikmat dia... pergh.