1/28/2016

Journey to Pemeriksaan Kesihatan


So saya perlu jalani pemerikssan kesihatan for this volunteering programme i'm going to join in few weeks. This would be my first time doing medical checkup. Dulu time nak masuk university pun medical check up is not required for local students so saya pun blur tak tau nak pegi buat kat mana. They said they prefer gov hospitals or clinics. Tapi takde banyak masa. If buat in klinik swasta cost alot sebab the test required super banyak.

I pun relax ah plan nak pegi hkl sebab i thought main hospital kerajaan kan mesti semua ada and takde la jauh dari rumah. Apply cuti sehari and mintak mamayah tolong temankan/hantarkan.

At first, we went to hospital selayang. Sebab ayah kata maybe situ tak seramai hkl. Ingat boleh jelah buat kat mana pun gov hospital kan  so okay la jom. Sekali hospital selayang tak provide medical check up service. Dorang suggest pergi HKL. Kecewa.

Back to original plan. Kalau nak buat medical check up kat HKL, go straight to Wisma Rekod, opposite bangunan bersalin, dekat dengan wisma kayu tu. I went there, kasi borang pemeriksaan tu and tup-tup, staff there said yang kat situ tak buat medical check up for aktiviti universiti. They just do for student nak masuk university/asrama and masuk people yang nak masuk kerja. Confuse. Kecewa.

Then we went to klinik kesihatan gombak setia dekat je dengan rumah. Tengah hari rabu quite sunyi kat situ. Turn out, kat situ takde kemudahan xray pulak. They suggest to go to klinik kesihatan taman ehsan. Klinik kesihatan taman ehsan besar sikit so they have xray and stuff. But still only basic medical check up. I need to do banyak test dan sangat details. Dah tengah hari, satu benda pun tak settle. Geram. Kecewa.

Klinik kesihatan kerajaan cuma ada kemudahan test basic yang takat simple2 la. Yang segala advanced macam drug test ke hepatitis ke tu takde dah mereka akan suggest pegi hospital. Kalau sekitar KL mesti suruh g HKL. But HKL dont accept sembarang check up. Habis nak kena pegi mana?! Lagi better pergi pusat perubatan universiti. Emosi. Kecewa.

I think conclusion kat sini, if you want check benda pelik2 tanpa tujuan pegi la spend your own money kat hospital/klinik swasta. At the end of the day, i end up doing kat klinik biasa nearby. Price not that far pun dengan buat kat klinik kerajaan.

Normally kita ni nak buat medical check up sebab nak masuk u/kerja kan hah tu takpe senang and simple. Requirement dia pun biasanya takde la banyak sangat. Klinik biasa pun tak charge mahal mana sebenarnya. Lagi cepat and tak ramai sangat orang. Tapi kalau yang nak kena jugak pergi ke gov hospitals or clinics, result selalunya boleh dapat dalam masa seminggu.


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 l a d y ' s , Blogger