3/11/2016

How to pack efficiently



Since lama dah tak bercuti, #throwback2012

Saya ni memang sejenis orang yang sangat sangat failed bab pack barang kalau nak pergi somewhere more than one day.  At first memang la okay dah tau set dalam kepala cuma pack apa yang penting dan berguna sahaja. Once dah start tu tiba-tiba rasa segala barang dalam bilik tu penting dah berguna. Ha cemana pulak dah takkan nak angkut satu bilik ikut sekali kan.

Selalu rasa takpe bawak je lebih manalah tau kan. Just in case. Lagi elok berlebih dari terkurang. Mesti ada gunanya nanti. Hakikatnya itu semua ayat brainwashed sedapkan diri sendiri agar dapat angkut sebanyak barang yang mungkin padahal most of the time barang tu memang tak perlu.

Sebagai seorang yang aspire to be a full time traveller, I believe that it is about time that i need to start learning how to be a smart traveller. Jadi bijak mengatur hidup semasa merantau ke tempat asing. First and foremost is by becoming a really practical person when packing my stuffs.

Here i'll share some tips and trick i found online that are pretty useful


1. The wh questions. Know yourself, where you are going, with whom, for what, how etc.
Determine barang yang sangat-sangat you can't live with contohnya ubat or bantal busuk or phone or apa jelah. Kalau ke tempat yang beriklim sejuk kena bawak baju yang tebal, kalau pergi dengan anak kecil kena pastikan basic needs dia cukup, kalau on business trip kena pastikan segala document penting tersedia etc.  Nak bawa backpack ke luggage ke, besar mana. All these ques will help you determine what stuffs you really need and help you plan properly.


2. Barangan multipurpose dan flexible
Satu barang pelbagai kegunaan ni sangat berguna sebab kita dapat kurangkan lagi quantiti barang yang perlu dibawa. Pilih baju yang flexible dan senang mix and match, kasut yang sesuai dipakai in any ocassion, bag yang boleh jadi bantal dll so that kita boleh recycle the items. I always go with baju yang boleh dipakai dengan pelbagai gaya contohnya button jubah/shirt. Hari ni pakai the jubah/shirt normally tapi esok use it as an outer wear so that orang lain do not actually notice that kita pakai baju semalam. Basic colours dan jenis kain tak cepat renyuk is a plus. Bagi muslimah bertudung, selendang anda boleh dijadikan selimut pada waktu malam.


3. Plan, make a list, stick to it
Plan nak pakai apa, guna apa for each day and make a list. Pack according to the list. Senang nak rujuk dan boleh avoid drama tertinggal barang penting. Most of case tertinggal barang ni mesti orang yang cuma buat list dalam kepala dan bajet dia ada power memory *like me duh*. Stick to the list and jangan create alasan yang konon munasabah. Deep inside you always know that it is just an escapism untuk angkut segalanya.


4. Cara lipatan baju dan susunan barang  
Kena pandai utilize all the spaces as we have a very limited space. Kalau google ada banyak cara yang nak lipat baju jadi compact. Yang paling common adalah teknik gulungan. Sesuai sangat untuk backpack.




5. Simpan segala essentials stuff ditempat yang senang dicapai
Dah tau nak lalu imigresen jangan la pergi pack your passport kat dalam tengah-tengah backpack tu dah satu kerja membongkar beg yang padahal before dah susun cantik-cantik. Barang macam camera, phone, duit, ic, passport, air, snacks yang sentiasa kena bawa kemana-mana and selalu digunakan tu usually lebih elok letak sekali in a handbag ke backpack kecik ke yang kita memang bawa everywhere. Atau letak kat poket-poket kecil backpack or luggage tu.


6. Never bring more than one week’s worth of clothes
If you are going to somewhere for anything approaching two weeks or longer, you’ll want to pack only for one week, and then every week or so you can have laundry done. Kalau ramai-ramai tu cari la self services laundry berdekatan boleh share load tu dah jimat money and time. Or choose to stay kat dorm yang provide washing machine.  


Unpack pun satu perkara padahal nak kemas balik to its place je kan malasnya ya amat..



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 l a d y ' s , Blogger