Press

No matter where you are and what you look like. Create your own style. Let it be unique for yourself and yet identifiable for others.
The creation begins deep by yourself. Be inspired in my world and give your life an extra boost. So show yourself more and just be you ♥

Siapa Fatihah??

by - Wednesday, June 08, 2016




My youngest sister, Ain is now 5 years old and dah pergi tadika. Gosh i felt so old rasa macam semalam dukung dia for the first time and rasa eh keciknya budak ni. Now dah sebesar gajah heee jk. Saya orang yang responsible to jemput dia balik sekolah tiap hari since i started this semester sebab tak busy and all my class is in the evening. So rutin harian tiap kali dah dalam kereta otw nak balik rumah tu is of course tanya how's school, belajar apa tadi dan lain-lain soalan rasmi. Kalau ikut mood baik dia kita tak sempat tanya dah sibuk bercerita but if datang mood tak elok kita tanya apa pun jawapan dia muncung jelah.


So our conversation last week went like this

"Ain, cuba awak baca Al-Fatihah." tanya Kakdek out of nowhere.

"Emm, Fatihah tu siapa?" reply Ain dengan nada confuse.

I was taken aback and terus ada mixed feeling. Like i dont know i should be laughing ke sebab it is so funny how she went all serious curious nak tau siapa Fatihah or risau betul ke dia serious tak pernah belajar Al-Fatihah kat sekolah. So i slowly recite the surah then fortunately she boleh ikut and sambung. Haa i knew it! Sebenarnya she already knew, heard and learned about surah Al-Fatihah but somehow it has been lost in her memory. Benda basic kot dalam kelas agama.

"Oh saya tau surah tu, teacher Allah yang ajar." 

Wait whut?? Rupanya cikgu agama tadika tu dia panggil teacher Allah. Jenuh la aku nak hadam kosa kata budak ni bagi tak misunderstand.





Budak ni kalau kita layan perangai dia memang takkan pernah habis hahahaha.





You May Also Like

2 respond

  1. Hahahah comelnya awak Ain! Kita pun ain jugak, Ain dewasa huhu. Selamat berpuasa awak adn family :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi kak Ain dewasa selamat berpuasaa juga hehe :D

      Delete