9/18/2016

Budget Bajet Trip to Krabi, Thailand Day 1




Last july, we decided to reward ourselves with this trip to krabi. Last time as a free student. Lepas ni masing-masing dah sibuk membina kerjaya and have a whole lot of other comitments that it would be hard to cari masa together just pergi jalan-jalan.



Why krabi? Sebab nak keluar negara but somewhere cheap. haha. Masing-masing have limited budget but nak jugak bercuti. And we started to plan this trip a little late. Kerugian sikit bab transportation because when AA buat promosi, you could get return ticket for KL-Krabi for less than RM100.

Dengan currency kita dah jatuh sikit rasa quite frustrated la Thailand is not that cheap anymore. But if betul-betul in tight budget, RM500 all in cukup-cukup makan je.


13 July 2016

Flight tengah hari so pagi-pagi dah bergerak ke KL Sentral.


Heads to KLIA2 from KL Sentral by bus. Harga tiket sekarang dah RM11. Tak pasti bila harga tiket naik seringgit. Sebelum ni only RM10. I guess price of everything in KL is increasing haish.



From KL to Krabi, we book AirAsia one way ticket RM99. And somehow tak tau kenapa we are placed kat depan at the hot seat so we managed to masuk dan keluar awal yeay. Our flight is at noon memang menyesal jap kenapa tak order on flight meals sebab masing-masing dah kelaparan.


Touch down krabi airport try finding sim card to be able to update 24/7 there tapi the only package available is quite expensive for us so we decided to be free and survive with just free wifi. Lagipun tu just kehendak menggedik je konon nak update snapchat 24hours.



Krabi airport kecik je jalan sikit dah habis tawaf satu airport. Depan tu banyak je transport and tour services. Tour package kat airport mahal sikit la from the one yang kitorang dapat kat aonang beach.

Then terus cari the cheapest way untuk pergi aonang as we decided to stay there during this trip.


Naik bas ni dia hantar kau betul-betul depan hotel so takyah risau sesat tak jumpa hotel ke apa ke.


Check in hotel, settle down kejap terus turun cari makan sebab masing-masing dah kelaparan it's already 4pm local time and seharian belum makan apa pun. Terus bergerak to a halal restaurant besar right depan hotel.

muka kelaparan





Dah sampai thailand wajib la makan tomyam. The food here is actually sedap tapi totally overprice for a budget traveller like us. Portion dia kecik gila rasa macam tak berbaloi dengan harga yang dia letak. Standard harga tourist kot. Dah la tak berapa kenyang, duit habis pulak tu. At last we head to 7e berdekatan and cari maggi.

Lepas rehat-rehat we decided to cari pantai nak layan sunset sambil tengok island hopping package yang murah. Pantai aonang straight kat hujung jalan, takes around 15minutes jalan kaki from our hotel. Tak rasa jauh sangat sebab sibuk cuci mata sambil jalan.

Sepanjang jalan towards the beach ni memang banyak sangat la tour company yang tawarkan macam-macam package and rumah urut that provide massage dengan harga super murah. Kat hotel that we stayed pun ada tapi saja je nak jalan tengok other package yang other companies tawarkan.


Oh kalau pergi krabi ni tak reti bahasa thai or english, you can survive just fine with malay languange. Most of the people kat sini know how to speak malay.



budak selekeh finally jumpa pantai



Lepas penat jalan and survey and tawar-menawar, we agree ambil Phi-Phi Island tour package untuk esok and Emerald Pool & package for the third day. It cost us THB1500/person for both.


We had a satisfied dinner kat gerai tepi jalan. Sedap and banyak and murah. Happy tummy lepas kecewa petang tadi.


Dengan ini our D1 is done. Awal gila pukul 10 malam dah tutup lampu and proceed to alam mimpi.



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 l a d y ' s , Blogger