Budget Bajet Trip to Krabi, Thailand Day 2


Hi! Okay jom sambung.

Part 1

14 July 2016

Sebelum subuh dah terjaga, puas sebab semalam dah tidur awal. Aktiviti hari ni is island hopping. We chose Phi Phi Islands package which includes Bamboo Island, Viking Cave, Lohsamah Bay, Maya Bay, Monkey beach, Phi Phi Don. Phi Phi Islands ni kira a krabi & phuket must-see sebab dia terletak right in the middle of the two. Maksud dia bila time peak seasons ha memang sesak la tempat ni. From aonang beach to phi phi islands territory takes around 30minutes kalau tak silap.


Package ni is a shared tour pagi sampai petang naik speedboat including a halal lunch. Paid THB800 for this and need to pay another THB400 for a national park entrance fee bila nak masuk Maya beach tu.

Janji pukul 8.30am ada orang jemput kat hotel. Since we are up early, pergi la cari sarapan kang kelaparan kat tengah laut takde sama nak layan.  


Nasib baik, jalan sikit je right sebelah hotel, near masjid ada kedai jual sarapan. Great takyah jalan jauh. Harga sepinggan around THB60-80.



Lepas sarapan, back to hotel tengah siap-siap eh ada phone call kata orang yang jemput tu dah tunggu kat bawah. Kelam kabut la ingat dah bangun awal akan relax je chill kita yang menunggu sekali tak pun haha. Since our hotel is kat hujung jalan opposite the beach, we are picked first then baru yang lain.


They pick us up dengan tuk tuk heee. Kumpul kat depan office dia yang near the beach. Wait till all the people arrive dalam setengah jam jugak la as we are one of the first people arrived.





Weather dekat aonang pagi tu seems so nice. So all of us pun gembira and excited la to start our journey exploring laut krabi. However on the way to the phi phi island tu langit makin lama makin gelap. We could see awan kat hujung sana mendung je. I know it was a low season in krabi. Ala weather pun kan lebih kurang sama dengan malaysia. Asal petang hujan. I was still mengharap yang somehow it doesnt rain. But it did!


Since we cant do anything bout it might as well enjoyed our moment there.






Ombak nak sampai sana is no joke. Kalau yang mabuk laut maybe tak tahan. Tambah dengan cuaca hujan ni maybe the wave jadi a little bit more besar. Tapi tu la yang best, kena hempas-hempas sikit dengan ombak baru la rasa dekat laut kan.














My very first snorkeling experience. I actually not enjoy being so close with any living things that move other than humans. So i'm not really looking forward to this snorkeling activity. But i really need to challenge myself and give it a try. Kalau tak sekarang bila lagi kan. However the fishes is so small and it felt so calm under water looking at the coral so im fine with it. Hee. Sayangnya masa cuaca tak berapa elok. Dapat pergi satu tempat je. Ikut pakej awal ada dua tempat snorkeling. Oh the equipment is provided sekali dengan pakej.




dengan tour guide of the day


Cantik sebenarnya tempat ni especially maya beach tu tapi sebab cuaca dah tak berapa clear. Time hujan lebat pun still laut biru cantik memang dapat bayangkan la kalau sunny day syoknya lepak dekat pantai tu. Dalam pukul 4.00 dah selamat sampai hotel balik.






Aktiviti malam is jalan-jalan cari makan. Our go to place for dinner is gerai-gerai je. Tak pernah masuk restaurant. Sebab not willing to spend more than THB150 for dinner. Cukuplah sekali masa baru sampai tu.


And we are done with D2. Sedikit kecewa tak dapat enjoy laut to the fullest mungkin dia suruh kita datang lagi.

Post a Comment

Designed by FlexyCreatives