12/19/2016

Budget Bajet Trip to Krabi, Thailand Day 4


Assalamualikum, hi!

Sebenarnya dah bukan cerita kat Krabi lebih kepada cerita perjalanan balik ke Kuala Lumpur.

16 July 2016

Since flight cost so much, we decided untuk balik melalui jalan darat. The cheapest and easiest option adalah dengan naik bas dari Krabi ke Hatyai kemudian Hatyai ke KL. Dekat mana-mana travel agency or hotel kat Aonang tu biasanya ada jual ticket bus to any part of Thailand. Bus dia bukan bas persiaran besar tu eh dia lebih kepada minibus aka van.

Kitorang beli tiket bas dekat hotel je senang. Dia akan jemput betul-betul depan hotel. Sebelum keluar pergi night market semalam, sembang jap dengan receptionist pasal transport nak ke Hatyai. Since it is not a high season, ada dua je van yang jalan with different price. Satu pukul 6 pagi, THB350 the other one pukul 10 pagi THB400. Of couse trip bajet kena la pilih harga yang lebih rendah, walaupun beza THB50 je still 6 pagi it is. Lagipun nak jalan-jalan kejap kat Hatyai

Jadi 6 pagi kitorang dah terpacak dekat lobi. Lepas check out semua, tunggu kejap and our van is here. Kitorang antara orang yang awal la dia jemput. Mula-mula ingat tak ramai orang sebab van tu masih kosong kan lepas tu sorang-sorang penumpang lain dia jemput. Tengok jam dah hampir pukul 9 tapi belum keluar lagi dari krabi. Semua dah restless bila nak sampai kalau macam ni. Aim kitorang nak sampai dalam tengah hari tapi bila tengok gaya driver tak habis-habis keliling krabi dengan penumpang turun naik terus rasa macam tak sempat.


After a while finally full and we started our journey. The van full with mat and minah salleh. Most of them solo traveller, nak pergi Penang. Basically kitorang je asian aside from the driver and the second driver. Since we are up from subuh, masing-masing dah bersedia untuk tidur je sepanjang perjalanan. But oh no we were wrong tak selesa langsung tidur dalam van tu. The driver drove like crazy and we all praying supaya selamat sampai. Krabi - Hatyai yang patutnya 5 jam tu dia bawak just for 3 hours include berhenti kat rest stop about 15 minutes. Crazy! Padanlah dia relax je padahal jam dah hampir pukul 10 pagi tak gerak lagi dari Krabi. Pukul 12 lebih sampai dah.

We make mistake when we ask the driver untuk turunkan kitorang kat stesen bas. Kalau nak balik KL patut turun area Lee Garden Plaza tu sebab the tiket counter banyak kat situ and the bus memang ambil and turunkan penumpang kat jalan depan counter tiket. The hatyai station bus tu untuk bus all over Thailand like to Bangkok, Chiangmai, Pattaya etc. Since we are all malas nak jalan dengan beg besar bagai we decided to take Tuk Tuk suruh dia turunkan depan counter tiket tu. Dah ada pembaziran kat situ. Since i don't have much thai bath, we are looking for money changer. Ada several places tapi the rates lagi tinggi dari kat Krabi. Time tu dah rasa menyesal kenapa la tak tukar je kat sana. Dulu they gladly accept RM sebab our currency is higher but not anymore. Now dorang pandang RM sebelah mata je.

Then we found this money changer sebelah kaunter tiket bas to KL that offer great rates. Lagi murah dari kat KL. Apa lagi terus la happy and change money right away. Then terus tanya pakcik counter sebelah pasal ticket ke KL malam ni, sadly dah habis. Jalan-jalan finally dapat jugak tiket ke KL for THB500. Since kitorang akan naik bas kat situ jugak, mintak la permission untuk tinggalkan beg kat situ sebab nak shopping kejap. First thing first, lunch. Lepas tu baru start shopping mostly for food.








Barang kat Hatyai lagi murah dari Krabi that's why we decided to shop here. Rambang mata and I think I spend a little too much. Pukul 730pm naik bas ke hatyai. Secretly hopping for a double deck tapi tak dapat. Sampai kat tbs pukul 530am. Basically we took 24 hours to reach home from Aonang, Krabi. What a journey!



No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 l a d y ' s , Blogger