Resipi Kek Batik




Kalau duduk rumah mesti rasa ada makanan apa la dalam kabinet dapur ni buat kunyah-kunyah. Perut tak lapar pun tapi mulut ni tetap nak mengunyah. That is why i always cari roti ke kek ke keropok ke biskut ke. Orang kata kalau nak lebih sihat look for fruits of course. Malangnya jangka hayat fruits kat rumah ni sangat rendah. Beli hari ni, hari gak habis pun pernah. Makanan kering jelah yang tahan a litle bit lama.

That is why time grocery shopping dengan mama hari tu dah siap-siap pergi kat seksyen biskut tu and mata melilau pilih yang mana nampak sedap. Sekali nampak biskut marie eh terus rasa nak buat kek batik.

Lepas seminggu lebih all the ingredient duduk dalam almari dapur tu hari ni baru la rajin nak buat. The resepi mesti la kat google bersepah. But still nak update my version.




1 cup of butter
1/2 can of susu pekat manis
2 cup of milo
2 Tbsp of koko powder
1 tsp of esen vanila
1 packet of biskut marie




First, cairkan butter. Then masukkan susu. Kacau a little bit then masukkan milo.





Kacau rata pastikan takde any ketulan. Then masukkan serbuk koko and lastly esen vanila that will act as pewangi and penyedap. When you mix all the ingredient make sure takde any lump or else rasa macam makan candy bila dah siap nanti (keras).




Biskut marie tu kita pecah-pecahkan sikit and gaul dengan adunan milo tadi. This is a way to buat kek batik. Another way ni kita tak payah pecahkan the biskut, just layer then the milo mixture first then biskut, do this alternately sampai habis. Kalau susun kita akan nampak the kek cantik jela bila potong.





Letak dalam bekas, freeze for few hours and enjoyyyyyyyyy!



Resepi ni maybe some of you will find it tak berapa manis. Kalau camtu feel free to add more susu in your adunan. In this house masing-masing tak berapa reti makan manis, too much sweetness is obviously not welcome.






Post a Comment

Designed by FlexyCreatives