7/23/2016

Renew Passport di Jabatan Imegresen UTC Sentul




Being me yang suka sangat buat kerja last minute, rabu the schedule flight hari selasa baru terkocoh-kocoh pergi renew passport. Supposed to buat on monday dekat putrajaya lepas selesai urusan dekat campus but datang lambat and nombor habis. Kecewa sebab ingat boleh selesai semua on monday but takpe la nasib baik ada satu hari lagi.

"Sorry dik, dah pukul 3.30pm nombor untuk hari ni dah habis. Datang balik esok la"

"Emm okay kalau camtu boleh mintak borang je kak?"

"Sekarang takde borang dah kalau nak renew passport just bawa your old passport and ic je."

Errrrrrrr... The last time i renew passport, 5 tahun lepas masih guna borang dan kena bawa gambar sendiri. Wow now all urusan dah jadi super easy. Dah la first time buat semua sendiri. Before saya masih dibawah umur so ikut saja mama suruh kesana kesini puff dah siap. Since now dah besar, need to berdiri atas kaki sendiri baru lah nak aware dengan segala procedure dia.

Jadi hari tu memang determine habis la wajib siapkan today kalau tak cancel la plan bercuti oh no. Hantar amsyar pergi sekolah at 7am then terus pergi UTC Sentul. Nasib baik sangat Mini UTC Sentul ni wujud sebab now dah tak perlu pergi jauh untuk segala urusan rasmi kerajaan, dekat kawasan rumah je wiwiwi. Pagi-pagi parking kat luar tu dah penuh to be honest memang tak pernah sekali pun nampak kawasan tu lengang. Pusing-pusing cari parking kat luar tu dapat la kawasan belakang. Okay sebab selekeh benda first saya buat bila dah sampai UTC is cari tandas.

Dah terpacak depat pejabat tu around 7.30am lepas siap touch up semua. Aim untuk rebut the first number gagal, the line has started. I wonder pukul berapa orang paling depan tu sampai kan. Oh the pejabat pengeluaran passport utc sentul is on the first floor. Dari ground floor tu naik je escalator, pusing belakang and you'll find it.

Pukul 8am line dah start getting longer and longer. Sejam menunggu and akhirnya pintu terbuka. Lega weh sebab penat dah berdiri.



Tunggu no giliran lagi satu hal. Quite lambat since there is only one counter je yang buka. Actually there are three but the other two are the special needs counter for warga emas, ibu mengandung dan kanak-kanak bawah 2 tahun.



Around 10+am baru la nombor dipanggil. You just pass your old passport and ic. Lepas tu ambil gambar on the spot. Nanti dia proses je semua. They'll give you the form to sign and cap jari. Selesai tu wait for the same number to be called for payment. RM200 untuk 5 tahun.



I got my new passport around 11.30am lega dapat selesai segalanya and dapat proceed my vacation dengan tenang. The process is simple cuma perlu bersabar kalau dah ramai orang. Kalau takde orang dalam masa 2 jam pun you can get a new passport.





2 comments:

  1. awal tu pergi 7.30 hu3 ...
    pukul 10 bru paggil
    11.30 baru siap hu3
    Abe Nik buat dulu rasanya sekejap je buat tapi bukan kat UTC ...
    Kat Ibu Pejabat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ingat tengah2 bulan tak ramai orang huhuhu

      Delete

Copyright © 2017 l a d y ' s , Blogger