2/24/2013

Vacation part 3 - Banda Acheh




Okay setelah sekian lama saya stop cerita ni, hari ni tetiba tergerak hati nak sambung.



In case awak nak baca cerita lama ni, here part ONE and TWO.



(bonus) malam-malam bukak tv tetiba dia tengah tayangkan MAMA Awards. Hah ktorang bertiga apa lagi, layan sampai tidur lambat.



Hari ketiga, hari melawat banda acheh.



Orang kenal banda acheh ni pun sebab kejadian tsunami 2004 tu kan?? So basically sepanjang dekat sana we keep remind ourselves yang this place pernah hancur teruk 8 years ago.



Malam before pak lang dah pesan awal-awal untuk bangun pagi, boleh la kita jalan-jalan before sarapan. Tengok suasana pagi kat sini. Lain tempat mesti la ada something yang berbeza kan. So we dengan semangatnya (walaupun semalam tidur lambat) bangun pagi, cuci muka & gosok gigi.


kak pipi, le cousin & me & anggie. Look at our eyes, so sepet. Prove yang ini memang muka baru bangun tidur. hehehehe.


tempat berehat semalaman.. :)












hah, tempat apa pulak ni??? Ni namanya Blang Padang. Ini kalau macam kat KL ni nak bagi senang lebih kurang titiwangsa la. Tapi dia cuma padang je, tempat orang bawak keluarga pegi hirup udara segar, jogging, mulakan pagi minggu dengan aktiviti yang sihat.


Kat sini jugak ada letaknya some sort of replika of the pesawat yang didermakan oleh rakyat acheh to kerajaan time zaman perang before merdeka. And there are this "thanks to" monument as appreciation to negara-negara yang dah tolong acheh dalam proses pembangunan semula lepas kejadian tsunami 2004.












Done segarkan badan and minda with the fresh air, time to go back and get ready to explore more of banda acheh!



We're ready!!! hikhikhik (gelakgedik kembali)




Next stop, masjid raya.


Kalau nak masuk dalam masjid ni ada rule tau. Wanita tak boleh pakai seluar. Soo we all semua excited la nak act girly-girly for a day dengan skirt. Haha





 Subhanallah cantik betul masjid. Masuk jejak kaki dalam ni terus rasa calm/sejuk je.














Right next to the masjid ada pasar acheh ni. Kami tak sempat nak masuk sebab nak cepat-cepat ke.....




Museum Tsunami Acheh.



They tutup at 12pm and bukak balik at 2pm. Time we all sampai dah almost 12 kot, memang sekejap sangat kat dalam museum ni tapi tu pun dah menimbulkan rasa sebak ya amat. Tak boleh nak gambarkan, you need to be there yourself.

















Lepas habis melayan perasaan, time for lunch!

Bila dah sampai kat hujung sumatera utara ni mesti lah tak sah kalau tak jumpa pantai betul tak?? Soooo pak lang decide bawak ktorang makan kat tepi pantai. Ohhh heaven.











minuman wajib. kalau tak minum air kepala tak lengkap la activity beriadah tepi pantai.







And then we ended the day with polaroid photo :D



What an awesome weekend!!! Penat memang tolak tepi, tak rasa langsung. Yang ada rasa happy sebab dapat spent quality time with family.


Akhirnya after a year, sebenarnya baru 2/3 bulan terpublish jugak cerita ni. haha


(^.^)


No comments:

Post a Comment

Copyright © 2016 l a d y ' s , Blogger